Úvod > Články > Děti a vše kolem nich > Sportujeme nejen s kočárkem

Sportujeme nejen s kočárkem

Strollering

Název Strollering neboli „kočárkování“ vznikl před pár lety díky aktivní mamince Editě Berkové, která v je v Česku průkopníci tohoto sportu. A co, že to strollering je? Jednoduše řečeno je to dynamická chůze s kočárkem spojená s kardio cviky, s protahováním a s posilováním svalů.

Strollering můžete cvičit samy, nebo s dalšími maminkami cvičitelkami, které pravidelně cvičení pořádají v každém větším městě. Zkušené maminky vám ukážou, jak začít a jaké cviky venku zvolit. Výhodou strolleringu je, že nepotřebujete žádné speciální pomůcky a kočárky. Je pravda, že některé kočárky jsou méně vhodné kvůli své vyšší hmotnosti, za to vám ale dají více zabrat, a vy tak spálíte více kalorií.

V mezipauzách se jednotlivé cviky provádí s využitím laviček, zábradlí a dalších pevných bodů, o které se lze opřít a protáhnout. S kočárkem se již nemusíte jen procházet, můžete přitom sportovat a výborně si psychicky odpočinout. Cvičení zvládnou i netrénované maminky, a tak se nebojte a vaší chůzi přidejte na tempu.

Bruslení se speciálním kočárkem

Zvládáte-li rychlou chůzi s kočárkem a máte v oblibě inline bruslení, pak neexistuje nic jednoduššího než na nohy obout brusle a vyrazit do nejbližšího parku nebo na bruslařskou stezku.

Bruslení s kočárkem je náročnější než chůze a to jak fyzicky, tak i co se týká vybavení. K bruslení potřebujete speciální kočárek s ruční brzdou pro bezpečné zastavení, aby bylo vaše dítě v bezpečí, a hlavně je také nutné, aby byl kočárek vybaven alespoň pětibodovými bezpečnostními pásy.

Mnohdy se vedou diskuze, zda je pro sportování lepší tříkolový nebo čtyřkolový kočárek. Je to na každé z vás. Odborníci se však více přiklánějí ke čtyřkolovému kočárku, který má větší stabilitu proti převrácení.

Bruslení je nejen sportem, ale hlavně zábavou. Opora kočárku pomáhá skvěle udržovat rovnováhu a díky ruční brzdě se s kočárkem také daleko lépe brzdí. Na brusle s kočárkem však nevyrážejte jako úplný začátečník, který se teprve učí bruslit. Nechcete přeci ohrozit sebe a své dítě!

Mějte však na paměti, že kočárek není prorážející štít. Sedí-li dítě směrem vpřed, je vhodné kočárek vybavit plachtou proti náporovému větru a vaši ratolest pořádně obléct. Nejlepším řešením je obrátit posed dítěte, aby se dívalo přímo na vás. Vy s ním můžete zároveň komunikovat a nebude ho ohrožovat vítr. Sportovní kočárky pro inline bruslení jsou také vybaveny malými blatníky, aby zamezili odlétajícím kamínkům, které by dítě mohly zranit.

S dětmi na kole

Do víkendové vyjížďky na kole můžete zapojit celou rodinu včetně vašich nejmenších. Pro přepravu dětí si můžete vybrat mezi cyklistickou sedačkou nebo přívěsným vozíkem. Obě varianty mají své zastánce i odpůrce.

V sedačce lze s dítkem lehce komunikovat a má lepší rozhled po okolí. Nevýhodou však je spánek. Když dítě usne, hlavička se bez podpory kymácí na všechny strany a neprospívá krčním obratlům. Za to v přívěsném vozíku se dítě mírně sesune a může klidně spát. Vozík zajišťuje také větší boční vedení a celkové pohodlí.

Častým argumentem proti přívěsným vozíkům byla skutečnost, že vozíky řidiči automobilů přehlédnou a srazí je. Ať už dítě vozíte v sedačce nebo ve vozíku, tak byste se instinktivně měli vyhýbat rušným komunikacím, a co nejvíce jezdit po cyklostezkách. Výrazně tím snížíte riziko dopravní nehody.

Další obava z vozíků plyne z jejich možné nestability. To už však dávno neplatí, vozíky mají široký rozchod kol a nízko posazené těžiště, které poskytuje výbornou stabilitu. Mějte však na paměti, že nejste na závodní dráze a že s vozíkem nemůžete dělat ostré zatáčky.

Stejně jako při inline bruslení, musí být váš potomek v kočárku vždy připoután. A aby se děťátko nenudilo, dejte mu do vozíku plyšové zvířátko či jinou hračkou na zabavení.

Ať už si vyberete jakýkoliv druh sportování, nikdy v tom nebudete sama. S dětmi se dá dělat spoustu aktivit, které budou bavit jak vás, tak i samotné děti. Začít můžete rychlejší procházkou s kočárkem, ke které přidáte pár cviků na protažení. A o víkendu můžete vzít také tatínka a kočárek vyměnit za kolo.

© 2007-2024 Maminet.cz, všechna práva vyhrazena, veškeré informace zde uvedené jsou bez záruk