Úvod > Články > Ostatní články > Čtení nejen na letní dovolenou

Čtení nejen na letní dovolenou

Ať už máte po dovolené či před dovolenou určitě by vám neměly ve vaší domácí knihovně chybět tyto tituly, které jsou na letní čtení jako dělané. A ať už jste milovnicí detektivek, hororů či jste zcela propadla nyní tolika oblíbeným erotickým románům, určitě si vyberete. Knih je na trhu totiž spousta, stačí jen jednu vzít a začíst se.

Horory a detektivky

Bojíte se ráda? Potom si na dovolenou zabalte nějaký ten horor či detektivku. Není přeci nic lepšího, než u vody přemýšlet o tom, kdo je vrah a kdo jenom nastrčená oběť.

Vražedné léto (Mari Jungstedtová)

Představte si, že trávíte dovolenou v kempu s ostatními rodinami, kde jednoho z otců zabijí. Letní idylka je tak mávnutím proutku ta tam. To samé se stalo na ostrově Fårö. Místní komisař však odjel na dovolenou, a tak vyšetřování padne na mladou a nezkušenou inspektorku Karin. Spolu s ní se můžete vydat po stopách vraha.

Psycho (Robert Bloch)

Že jste horor ještě nečetla? Pak vsaďte na knihu Psycho. S hlavní hrdinkou Mary se dostanete do tajuplného motelu, který se na první pohled může zdát jako spása. Ovšem hned záhy Mary zjišťuje, že v motelu není moc hostů a že krom celkem milého majitele za motelem bydlí i jeho tajuplná matka.

Erotické romány

S erotickými romány se poslední dobou roztrhl pytel. Pokud jste těmito tituly ještě neposkvrněna, pak popusťte svou uzdu fantazie a přečtěte si alespoň světový bestseller Padesát odstínů šedi.

Padesát odstínů šedi (E. L. James)

Hlavní hrdinka Anastasia je mladou studentkou literatury. Když zcela náhodou zastoupí svou kamarádku a vyzpovídá do školních novin bohatého podnikatele Christiana Greye, sama ještě netuší, jak jí tento rozhovor změní život. Po pozvolném oťukávání a seznamování se Anastasia s Christianem do sebe zamilují. Kniha je o vášni, erotice, fantazii a tajemství.

Barvy lásky (Kathryn Taylor)

I když se může zdát, že všechny erotické romány jsou stejné a v čele je právě zmiňovaných Padesát odstínů šedi, nevěřte tomu a udělejte si vlastní obrázek. Kniha Barvy lásky je možná jen jeden z mnoha dalších titulů, ale třeba právě příběh Grace a Jonathana se vám zaryje pod kůži natolik, že ovlivní i váš osobní život.

Odlehčené čtení

Na letní dovolenou či jen na prodloužený víkend k vodě je také vhodnou volbou odlehčené čtení v podobě povídek. Nemusíte tak ve své hlavě dlouho nosit stejný děj, ale daný příběh máte přečtený během pár minut při opalování. Druhou možností je zvolit útlou knihu, kterou přečtete za jedno odpoledne.

Po strništi Bos (Zdeněk Svěrák)

Jak říká a píše sám autor, kniha Po strništi bos není kronika jeho dětství ani rodiny, jen chtěl čtenářům přinést krásnou literaturu. A to se opravdu povedlo. Knížka vypráví o malém klukovi, který je nucen se přestěhovat z města na venkov. Zdeňkovi Svěrákovi se podařilo napsat příběh, který si s chutí přečtou malí i velcí, a při jehož čtení budete každou chvilku uvažovat nad tím, zda alespoň některé úryvky nejsou biografií samotného autora.

Deset žen (Marcela Serrano)

Kniha Deset žen pojednává o různorodých příbězích, které jsou přesto do jisté míry propojeny. Celkem devět žen vypráví svůj příběh terapeutce Nataše. Každá žena má svá tajemství, své sny, své touhy, svůj strach. Ať už se bojíte čehokoliv či kohokoliv, třeba právě v této knize najdete alespoň malý náznak toho, že v tom nejste sama.

Knížky pro děti

A nakonec nesmíme zapomenout ani na naše nejmenší. Nenechme děti vysedávat u vody s tabletem. Mnohem více dobrodružství zažijí s pěknou knížkou, kterou v září ve škole jistě zúročí, až se jich paní učitelka zeptá, co o prázdninách četly.

Emilovy skopičiny (Astrid Lindgrenová)

Kdo by neznal autorku dětských knih Astrid Lindgrenovou a její nesmrtelné Děti z Bullerbynu. Nyní je na trhu její další knížka, která pojednává o malém klukovi Emilovi ze statku Kocouří. Ve vesnici Lönneberze Emil vymýšlí nejrůznější skopčiny, za které je vždy řádně potrestán. To mu ovšem nebrání v tom přemýšlet už nad další lumpárnou.

Deník malého poseroutky (Jeff Kinney)

Není deník jako deník, Deník malého poseroutky je skvěla kniha pro všechny kluky i holky školou povinné. Tato kniha je v podstatě malou sondou do hlavy jedenáctiletého kluka, který si své nejen školní trable zapisuje do vlastního deníku. Třeba právě tato knížka vašim dětem ukáže, jak zábavné je psát si svůj vlastní deníček, a počítač tak na chvilku vymění za papír a tužku.

© 2007-2024 Maminet.cz, všechna práva vyhrazena, veškeré informace zde uvedené jsou bez záruk