Úvod > Články > Zdraví a krása > Domácí pleťové masky

Domácí pleťové masky

Zapomeňte však na předražené krémy, olejíčky a masky. Raději vsaďte na domácí suroviny a vyrobte si sama pleťovou masku, která bude šitá přímo vám na míru. Máte suchou nebo naopak mastnou pleť? Trpíte na akné či jsou snad vaší noční můrou vrásky? Vězte, že i vaše lednička a špajzka vám dopomohou k odstranění těchto drobných nedokonalostí.

Mastná pleť

Domácí maska z jablek

Jablka mají antiseptické účinky, proto jsou vhodná pro použití do pleťových masek určených na mastnou pleť. Nastrouhejte si tedy jablko najemno a přidejte k němu trochu medu. Jablko s medem smíchejte se lžičkou bílého jogurtu, popřípadě s 2 dcl mléka. Pokud zvolíte mléko, potom směs deset minut vařte. Na pleť nanášejte až po vychladnutí. Ať už ale zvolíte jakoukoliv variantu masky, na obličeji ji nechte působit 15 minut.

Tip: Pokud do připravené domácí pleťové masky přidáte lžičku ovesných vloček, potom směs můžete využít jako domácí peeling.

Rada na závěr: Jestli se nechcete pouštět do žádného domácího „kuchtění“, zkuste alespoň vaši pleťovou vodu vyměnit za teplé mléko. Večer před spaním si ohřejte mléko, které vmasírujte do pokožky. Uvidíte sama, že trocha ohřátého mléka poslouží na mastnou pleť mnohem lépe než pleťová voda z drogerie.

Suchá pleť

Domácí maska z olivového oleje

Je-li vaše pleť stále vysušená, pak potřebujete pleťovou masku, která vám pleť dostatečně hydratuje. Zkuste tak vsadit na domácí pleťovou masku, kde hlavní ingrediencí bude olivový olej. K němu přidejte rozmačkaný banán a jeden žloutek. Směs řádné promíchejte a naneste na pleť. Nechte působit 10 minut.

Tip: I tentokrát platí, že chcete-li si připravit domácí peeling, pak stačí do směsi přidat ovesné vločky.

Rada na závěr: Zatímco v případě mastné pleti je ideální volbou ohřáté mléko, pokud vás trápí suchá pleť, pak pleťovou vodu vyměňte za olivový olej smíchaný se žloutkem. A alespoň dvakrát týdně si večer před spaním vmasírujte olej se žloutkem do pokožky.

Problematická pleť

Domácí pleťová maska z jahod

Trápí-li vás nadměrná tvorba černých teček, potom vsaďte na jahody. Tentokrát je však příprava domácí pleťové masky o něco složitější. Budete potřebovat mléko, jahody, citronovou kůru a vaječný bílek. Vše smíchejte dohromady a přidejte nastrouhanou citronovou kůru. Masku nechte působit 20 minut.

Tip: Pokud vám přijde příprava pleťové masky z jahod moc náročná, zkuste alespoň jahody rozmačkat s medem a nanést na obličej.

Rada na závěr: V případě, že jahody raději sníte, než abyste je použili na domácí masku, potom využijte pár usušených jahodníkových listů. Ty vyluhujte ve 2 dl horké vody. Po půl hodině tak získáte domácí pleťovou vodu vhodnou ke každodennímu používání.

Zralá pleť

Domácí pleťová maska z droždí

S přibývajícími léty na naší pleti přibývá i vrásek. Proti těm není často jednoduché bojovat. Vyzkoušet ale můžete pleťovou masku, kde v hlavní roli bude tentokrát droždí. K němu přidejte 5 lžic mléka a pšeničné otruby. Vše řádně rozmíchejte, dokud vám nevznikne mírně zahuštěná směs. Masku naneste na pleť a nechte působit 20 minut.

Tip: Jsou-li vám pšeničné otruby cizí, potom droždí rozmíchejte pouze ve vodě. Měla by vám vzniknout hustější kašička, kterou naneste na pleť.

Rada na závěr: Droždí také můžete smíchat s peroxidem vodíku. Díky němu se vám vytvoří hustá pěna, kterou naneste na pleť a nechte 10 minut působit. Ovšem peroxid používejte velmi opatrně. Do domácí pleťové masky postačí pouze pár kapek.

© 2007-2024 Maminet.cz, všechna práva vyhrazena, veškeré informace zde uvedené jsou bez záruk