Úvod > Zdraví > Hubnutí a detoxikace organismu

Hubnutí a detoxikace organismu

Nadváha, obezita a hubnutí

Obezita a nadváha jsou vlastně nemoci, při který se ukládají přebytečné tuky v těle. Nadváha se stala vážnou zdravotní obtíží, která se nesmí brát na lehkou váhu. Lidé s nadváhou se dožijí o 10 let méně než ti bez nadváhy. Abyste nadváhu neměli nebo abyste případně zhubli, musíte dodržovat pitný režim a správné stravovací zásady, musíte mít pravidelný pohyb. I lidé bez nadváhy by měli občas držet menší dietu, protože ta napomáhá detoxikaci organismu.

Co pomůže

  • Ananas (Ananas comosus): Působí proti zánětům v těle, zmenší otoky a sníží srážlivost krve. Látky obsažené v ananasu mají čistící a detoxikační účinky. Zabraňují zadržování vody v těle, pomáhají odstranit nadbytečné tuky.
  • Opuncie (Opuntia ficus indica): Přestože zabraňuje tělu uchovávat tuky a cukry, máte pocit plnosti a nemáte pocit únavy. Opuncie vám dodá živiny a energii. Je také skvělá v boji s celulitidou.
  • Mořská řasa (Fucus vesiculosus): Mořské řasy mají málo tuků a kalorií. Navíc obsahují látku, která s vodou nabobtná v žaludku. Tím vás zaplní a nemáte pak pocit hladu. Rostlinná vláknina funguje jako projímadlo. Mořské řasy jsou velkým zdrojem vitamínů B a C.
  • Javánský čaj (Orthosiphon stamineus): Látky, které jsou v javánském čaji, pomáhají při vyloučení přebytečné vody z těla a dalších nepotřebných látek. Snižují tak riziko dny a ovlivňují hladinu cholesterolu. Chrání před ledvinovou kolikou. Javánský čaj je dobrý při odtučňovacích dietách. Jelikož užívání javánského čaje nemá vedlejší účinky, můžete ho pít dlouhodobě.
  • Zelený čaj (Camellia sinensis): Kofein obsažený v čaji rozkládá tuky, takže z těla lehce odejdou pryč. Stejně jako Javánský čaj pomáhá při vylučování vody. Posiluje duševní stránku těla a dodává i energii.
  • Jitrocel indický (Plantago ovata): Obal semene jitrocele indického je velmi bohatý na slizy. Ty s vodou vytvoří ve střevě hustý gel, který pobízí střeva k přirozenému vyprazdňování. Jitrocel indický, také zvaný psyllium, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a má i velký význam při hubnutí.

Polyfenoly zeleného a javánského čaje jsou antioxidanty. Snižují hladinu cholesterolu v krvi a nedovolí tukům z jídla zůstávat v těle. Potlačení pocitu hladu pomáhá při příjmu potravy a tím i snížení váhy. Pocit najedení díky bobtnavým vlastnostem rostlinného slizu doprovází další účinky. Sliz obsažený v opuncii nebo v mořské řase zabraňuje cukrům a tukům zůstávat v těle, tím snižuje příjem kalorií do těla. Pomáhá k odstranění přebytečné vody a odpadních látek z těla. Proti zadržování vody a proti otokům pomáhající enzym bromelin, který obsahuje ananas, je nejlepší uprostřed plodu. Nadměrné jedení čerstvého ananasu je tedy téměř k ničemu. Je dobré koupit si ananas v tobolkách, které jsou celé pouze ze středu ananasu. I ostatní vyjmenované látky lze zakoupit v lékárnách v podobě tobolek.

Detoxikace organismu

K dietě, detoxikaci organismu a proti jarní únavě vám mohou pomoci i tzv. zelené potraviny. Zima, stres nebo strava s nižším obsahem čerstvého ovoce či zeleniny dává vašemu organismu pěkně zabrat. Nejlepší způsob, jak se tomu postavit, je strava bohatá na vitamíny, minerály a enzymy. Zelené potraviny obsahují většinu potřebných vitaminů, antioxidantů a minerálů, a to v nejlepších poměrech. Pomáhají zlepšit vitalitu, zpomalit předčasné stárnutí a poskytují tělu antioxidační ochranu. Proti jarní únavě vám pomůže pohyb na čerstvém vzduchu. Do jídelníčku je také třeba přidat co nejvíce rostlinné stravy. Tím doplníte zásobu vitaminů, minerálů a enzymů. Samozřejmě pomůže i detoxikační kůra, při které dochází k očistě organismu.

Při detoxikaci organismu je nutné změnit jídelníček, začít cvičit, změnit celkově životní styl. Jenom tak můžete dosáhnout toho, že detoxikace organismu bude účinná. Existují potraviny, které detoxikaci podporují. Jsou to

  • červená řepa
  • jablka
  • kiwi
  • švestky
  • špenát
  • brokolice
  • květák
  • banány

Při detoxikaci je samozřejmě důležitá voda. Voda napomáhá k odplavení škodlivých látek z těla. Měli byste vypít zhruba 2 litry denně, nejlépe obyčejné čisté vody. Ta dopomůže i k efektivnější dietě. Dietou se samozřejmě myslí zdravé hubnutí. Nic se nemá přehánět, tedy hlavně nedržte žádnou hladovku. Měli byste jíst pravidelně minimálně tři hlavní jídla denně, což jsou snídaně, oběd a večeře. Při správné dietě se však doporučuje pět až šest menších jídel denně. Základem zdravého hubnutí je zdravá výživa, protože strava je důležitým činitelem, který má dopad na délku a kvalitu vašeho života.

Doporučené kombinace

  • Zelený a javánský čaj s mořskou řasou: detoxikace organismu
  • Zelený čaj a opuncie: při nadváze
  • Zelený a javánský čaj s ananasem: redukce celulitidy
  • Mořské řasy a jitrocel indický: potlačení pocitu hladu
  • Zelený a javánský čaj s jitrocelem indickým: při obezitě
© 2007-2024 Maminet.cz, všechna práva vyhrazena, veškeré informace zde uvedené jsou bez záruk