Úvod > Zdraví > Imunita

Imunita

Je vaše děťátko stále nemocné? Říkáte si, co děláte špatně? Proč se mu stále vrací kašel a rýma nebo jiné nemoci? Pokud mu je kolem tří let, je to bohužel normální, protože se imunita vašeho děťátka teprve vyvíjí.

Často nemocné dítě má obvykle čtyři a více nemocí během kalendářního roku a často bývají podávána antibiotika. Někdy to ani nejsou žádné vážné nemoci, spíše jen rýma, kašel nebo chřipka. Proto je dobré dozvědět se něco víc o imunitě a jak jí přirozeně posilovat.

Kdy jde o poruchu imunity?

Z lékařského hlediska je imunita schopnost organismu bránit se proti vnějším nebo vnitřním negativním vlivům. Imunitu zkoumá imunologie, a to především její fyziologické funkce a poruchy včetně jejich odstraňování. Pro člověka je imunita nezbytná. Člověk se již narodí s vrozenou imunitou a postupně, jak člověk stárne, tak se jeho imunita rozvíjí.

Můžou za to antibiotika?

Antibiotika pro naše tělo nejsou vždy ten nejlepší způsob, ale někdy jsou opravdu nezbytná. Nechtějte po lékaři, aby vašemu dítěti předepisoval za každou cenu antibiotika, raději se zeptejte, zda není možná jiná léčba. Antibiotika léčí hlavně bakteriální nemoci. V případě virového onemocnění jsou vhodná antivirotika.

Antibiotika na jedné straně pomáhají, ale v případě častého užívání mohou škodit. Oslabují obranné síly organismu, jejím užíváním se mění vnitřní střevní flora, která je nepostradatelná pro správné fungování střevního imunitního systému. Čím častěji se podávají, tím více ovlivňují stav imunity.

Kdy nechat dítě vyšetřit?

Pokud je vaše dítě opakovaně nemocné, měli byste nechat své dítě vyšetřit praktickým lékařem, který by vás měl následně poslat na odborné vyšetření na imunologii, kde se provede krevní obraz, CRP, výtěry z krku a nosu, eventuálně absolvovat vyšetření na ORL, aby se zjistilo, zda nemá vaše dítě zvětšené nosní mandle. Jestliže se toto prokáže, doporučí vám lékař jejich odstranění.

Pokud se zjistí, že má vaše dítě poruchu imunity, nasadí se mu odpovídající léčba. Vyšetření by se mělo provádět v klidu, kdy není dítě akutně nemocné, výsledky by tak mohly být zkreslené. Nedoporučuje se také brát různé léky na alergii aspoň 1 týden před vyšetřením. Nebojte se, dětí s těžkými defekty imunity je opravdu málo, většinou jde o obvyklé poruchy, které odstraníte sami s pomocí lékaře.

Největším náporem na imunitu je doba kdy je vaše dítě začleněno více do kolektivu. Chodíte s dítětem do dětských koutků nebo do školky, do obchodního centra. Je zde větší pravděpodobnost, že bude často nemocné.

Pro posílení imunity můžete hodně udělat i vy. Co nejdéle kojte, dodržujte racionální výživu, pitný režim, dostatečně spěte a pohybujte se. To samozřejmě platí i pro vaše dítě. Udržujte nekuřácké prostředí, otužujte se, jezte hodně ovoce a zeleninu. Pokud vaše dítě bere antibiotika, podávejte mu probiotika, např. Biopron, Libovit atd. Můžete také zkusit některé léky jako doplněk stravy na posílení imunity, jako např. Imunoglukan, Kolostrum. Některé potraviny obsahují potřebná probiotika, jako například zakysané mléčné výrobky (např. Activia, Halandie, Matylda), kojenecká mléka (např. Nestlé Junior).

Pro posílení imunity je vhodné saunování, a to i u malých dětí. Ale pozor, bez lékařského vyjádření nechoďte s dětmi do sauny dříve než před půl rokem věku dítěte. Aby saunování mělo účel, bylo by vhodné chodit do sauny pravidelně, a to 1x týdně. Nikdy ale nechoďte v době, kdy jste nemocní, počkejte, až se zcela uzdravíte. V některých případech, pokud jde o poruchu imunity nebo alergii, je vhodné navštěvovat solnou jeskyni, a to například při poruchách dýchání, při atopickém ekzému nebo při průduškovém astmatu.

Pokud necháte své dítě vyšetřit odborníky, jistě vám poradí, co bude pro vaše dítě nejlepší.

© 2007-2024 Maminet.cz, všechna práva vyhrazena, veškeré informace zde uvedené jsou bez záruk