Úvod > Těhotenství > Jak urychlit porod

Jak urychlit porod

Každá maminka si přeje mít už své miminko u sebe a čekání na den D je někdy i pro ni dlouhé. Proto jsou i maminky, které dělají vše pro to, aby své miminko porodily dříve, než mají termín. Existuje pár metod, při kterých je možné si porod přivolat. Jsou však mezi nimi i určitá rizika. Pokud je žena (nastávající maminka) připravená na to porodit dítě a chce si porod vyvolat, měla by se o určitém riziku poradit s lékařem.

Masírování bradavek

Bradavky masírujte jednu minutu s dvou až tříminutovými přestávkami po dobu jedné hodiny. Od 39. týdne může masáž působit silné kontrakce. Uvolňuje hormon oxytocin, který ovlivňuje kontrakce a otevírání porodních cest. Masírování bradavek je ověřená a velmi účinná metoda. Podle lékařů však kontrakce stupňují v čase. Ty opravdu silné masírováním bradavek nepřivoláte.

Fyzická námaha

Jako fyzická námaha je myšleno chození na delší procházky, uklízení či chození po schodech nahoru a dolů. Všechno ale dělejte jen v případě, že se na to cítíte. Jestliže vám není nejlépe, odložte to na jindy. Při všem ale buďte velmi opatrné, aby se miminku a vám nic nestalo. Tato metoda se nesmí vykonávat při rizikovém těhotenství. Mezi nevhodné práce patří také práce s rukama ve výšce, například mytí oken nebo věšení záclon.

Čaj z maliníkového listí

Dvakrát až třikrát denně spaříte jednu polévkovou lžíci suchého listí maliníku čtvrtlitrem vroucí vody a zakryté necháte 15 minut vylouhovat. Podle lidí se může čaj pít od 34. až 36. týdne. Jelikož čaj způsobuje silné kontrakce, doporučují lékaři tuto metodu až po 36. týdnu, protože ve 34. týdnu je ještě brzy k vyvolání porodu. Se vším se poraďte se svým gynekologem. Maliník není vhodný při pokročilejším nálezu na děložním hrdle.

Lněné semínko

Konzumuje se zhruba od 34. týdne. Lněné semínko změkčuje stolici, tím uvolňuje porodní cesty a zvláčňuje svalstvo. Napomáhá k lepšímu otevření děložního hrdla. Je samozřejmé, že ne každé mamince nemusí představa o tom, že bude pojídat nějaká semínka jako králík nebo slepice zcela báječná, proto existuje způsob, jak si tuto metodu o něco zpříjemnit. Jednoduše si do misky nasypte lněná semínka a přilijte trochu mléka. Pokud vám ani to nebude stačit, vnuťte si do mysli myšlenku, že právě snídáte müsli.

Teplá koupel

Jděte si dát koupel teplou, ale ne zase moc horkou. Ideální teplota vody je mezi 36 až 38 °C. Podle doktorů je ideální proudem teplé vody (například sprcha) kroužit po směru hodinových ručiček cca 5 až 10 minut. Poté si dejte přestávku na odpočinek a učiňte tak čtyřikrát během koupele. Jestliže se vám začne dělat během koupele nevolno, nepokoušejte to a zkuste to zase příště.

Pohlavní styk

Mužské sperma obsahuje látky, které jsou podávány ženě v podobě tabletky při umělém vyvolání porodu v porodnici. Dosažením orgasmu se do těla dostane hodně hormonů, které vyvolají porod. Pozor ale na riskantní polohy a na partnera. Při velkém vzrušení by mohl nechtěně mačkat břicho a prsa. Jako nejdoporučenější polohy patří poloha z boku a misionářská, a to z toho důvodu, že se žena může plně věnovat na cítění sexuálního prožitku a intenzivního rozmnožení hormonů, takže žena při takovéto souloži vypadá jako v nějakém transu.

Červené víno

I když se alkohol nedoporučuje, tak i lékaři dovolují jednu skleničku vína denně. Neznamená to že, když po té jedné skleničce nebudete rodit, že toho vypijete více. Myslete na miminko, které se ve vás ukrývá, a také na sebe. Opravdu vypijte jen jednu skleničku a ne celou lahev. Alkohol totiž obsahuje látku zvanou ethanol, která způsobuje dehydrataci organismu a poté následnou kocovinu. Vysušení organismu by mohlo pro novorozence znamenat nedostatečné množství spotřeby látek díky neschopnosti proudění tělem.

Masáž hráze

Metoda doporučena od 35. až 36. týdne. Díky ní se uvolňuje průchod hlavičky a sníží riziko natržení nebo nastřihnutí. Metoda se nejlépe provádí s druhou osobou, popřípadě s partnerem. Nejvíce doporučované je provádět masáž pravidelně jednou nebo dvakrát denně. Masáž nelze provádět bez rostlinného oleje. Je vhodné proto použít obilné oleje, které jsou určené přímo na masáže, nebo rostlinné, čisté a za studena lisované olivové nebo slunečnicové oleje. Hráz se masírováním stává elastičtější s rozšířeným poševním vchodem. Pokud se ptáte na to, jak poznáte, že masáž je prováděna správně, zde je jednoduchá odpověď: Správně prováděná masáž mírně bolí.

© 2007-2024 Maminet.cz, všechna práva vyhrazena, veškeré informace zde uvedené jsou bez záruk