Úvod > Děti > Koliky u kojenců

Koliky u kojenců

Každý rodič chce, aby jeho děťátko bylo šťastné, spokojené a zdravé. Přesto však mezi radostné okamžiky patří bohužel i dětské nemoci a trápení. Jednou velmi vážnou a nepříjemnou věcí pro miminka je trápení bolesti bříška, která se nazývá kolika. Některá miminka trpí menšími bolestmi, některá většími. Ať už trpí jakoukoliv bolestí, je to vždy pro miminko velmi nepříjemné. Miminko při bolesti bříška velmi naříká, a to velmi silným a hlasitým pláčem, někdy to je velmi silný křik. Kolika se u miminka může objevit už v porodnici, není to ovšem pravidlem, u některých miminek se objeví až několik týdnů po narození. Tato nepříjemná bolest může přetrvat u miminka až do 4 měsíců. Miminka jsou tak neklidná a plačtivá. Na druhou stranu zase miminka, která trpí kolikou, velmi dobře pijí, někdy až hltají. Také je pro ně typické, že rychleji přibývají na hmotnosti. Kolika se většinou objevuje ve stejnou pravidelnou dobu a čas. Jak přes den, tak i noc. Jelikož miminko velmi pláče, spolyká hodně vzduchu a bříško se mu více nafoukne, miminko tak má větry. Miminko si neumí říci, že ho bříško bolí, a tak musí zareagovat rodič. Miminko se uklidní, když ho rodič chová, nebo pomůže pevnější zabalení do zavinovačky.

Miminko v tuto dobu potřebuje mít rodiče na blízku. Chce se chovat, hladit, a mazlit. Miminko můžete v náručí kolébat. Utišíte tak jeho bolest. Miminko se zároveň uklidní. Pokud se miminko velmi trápí, vyhledejte lékařskou pomoc.

PŘÍČINY BOLESTÍ

Miminka trápí nezralá trávící soustava. Miminko tak trpí plynatostí, což potom vyvolává bolesti bříška. Pokud maminka kojí, měla by pamatovat na svůj jídelníček, a přizpůsobit se tak miminku alespoň na pár měsíců. Pokud miminko trpí bolestmi bříška, měla by se maminka vyhýbat nadýmavým jídlům, jako jsou fazole, cibule, luštěniny, čerstvé pečivo, zelí atd., a to alespoň do 3 až 4 měsíců věku miminka. Než koliky úplně přejdou.

Velkým problémem také může být, že miminko spolyká příliš vzduchu u jídla. Dochází tak k nafouknutí bříška a bolesti. Miminku můžete dávat mezi jídlem přestávky na odříhnutí. Pokud miminko pije mlíčko s lahvičky, můžete mu udělat na savičce menší dírku na průtok mlíčka. Mlíčko také nemusíte tolik natřepávat, aby se neusadilo tolik cukrů. Bolest bříška může vyvolat i alergie, a to na kravské mléko. Miminko pak hodně ublinkává, a to i několik hodin po jídle. Pro miminka proto kravské mléko není vhodné. Pokud maminka kojí, měla by zvážit, jestli je vhodné kravské mléko pít. I takto může mít miminko alergii.

ÚLEVY OD BOLESTI BŘÍŠKA

Pokud miminko trápí bolest bříška, můžete mu od bolesti pomoci různými úlevami.

Masáž bříška

Miminku můžete namasírovat bříško, a to kolem pupíku krouživými pohyby ve směru hodinových ručiček. Ruce byste měli mít teplé, v žádném případě ne studené, tím byste miminko ještě více rozplakali. Na masáž bříška můžete použít krémy nebo olejíčky, které miminku uleví. Pokud miminko masírujete, tak velmi jemnými pohyby. Miminko by nemělo být po jídle, ale ani hladové. Na miminko mluvte velmi tiše, aby se uklidnilo. Můžete mu dát teplý obklad na bříško. Stačí nahřát plenu nebo udělat miminku příjemnou relaxační koupel, tak se miminko uvolní.

Polohy a cviky

Aby se miminko zbavilo větrů, existuje velmi osvědčený trik, a to cvik s nožičkami. Kolínka by se měla přitlačit k bříšku, a tak se uvolní prdíky. Miminku také velmi uleví, pokud si ho maminka nebo tatínek položí nahé na své tělo. Miminko se cítí velmi příjemně, cítí vaše přirozené teplo, a dokáže se tak uklidnit. Miminko také můžete položit na bříško, třeba na přebalovací podložku nebo teplou deku. Také si ho můžete položit na předloktí bříškem dolů, pro miminka je to tak velká úleva.

Bylinky a léky

Pokud maminka kojí, nedoporučují se přidávat miminku čaje pro miminka. Když miminko bolí bříško, může maminka vypít čaj z fenyklu nebo kmínu a dát miminku prso. Maminka může vypít i čaje určené pro miminka na bolest bříška. Vše se dostane k miminku přes mlíčko. Pro miminka, která nejsou kojena, se mohou koupit tyto speciální čaje v lékárně.

Pokud bolest bříška u miminka přetrvává, můžete se poradit s lékařem nebo lékárníkem o vhodných prášcích. Mohou to být i kapičky proti nadýmání. Miminkům můžete dávat doplňky na lepší zažívání a obranyschopnost. Miminko nebude tolik bolet bříško. Vše ale konzultujte s lékařem.

VHODNÁ STRAVA

Pokud maminka kojí, musí si dávat pozor na to, co sní. Maminka si může zapisovat, co snědla, a vyzkouší tak, co miminku nedělá dobře. Nejlepší je vynechat nadýmavé a alergenní potraviny. Kojící maminka musí podle svého vyzkoušet, co miminku vadí a co naopak ne. Některým miminkům nevadí nic, a maminka si tak může dopřát vše, na co má chuť. Jiným miminkům může vadit skoro vše, a maminka tak má přísnější dietu. Maminka by měla vynechat nebo alespoň omezit kofein. Po každém jídle by si mělo miminko dostatečně odříhnout, aby se zabránilo nadýmání. Některé porodnice dávají maminkám při odchodu domů seznam potravin, které miminku mohou vadit. Na tomto seznamu se najdou i alergenní potraviny.

© 2007-2024 Maminet.cz, všechna práva vyhrazena, veškeré informace zde uvedené jsou bez záruk