Úvod > Těhotenství > Nástřih hráze

Nástřih hráze

Epiziotomie je odborný název pro nástřih hráze. Provádí se proto, aby byl porod usnadněn v případě, že hrozí nebo probíhá ohrožení miminka. Důvodem také bývá ochrana rodičky před poraněním hráze nebo konečníku. Dobře provedená epiziotomie nezpůsobuje vůbec žádnou bolest a provádí se v době, kdy rodička nejvíce tlačí na napjatou hráz, takže o tom skoro ani neví.

Nástřih hráze je po podvázání pupeční šňůry a jejím přestřižení druhý nejběžnější chirurgický zákrok při porodu. U maminek, co rodí poprvé se, se nástřih hráze dělá asi v 60 až 80 % případů. O smyslu tohoto úkonu se neustále diskutuje. Odborníci tvrdí, že provedená epiziotomie, při které dojde k rovnému poranění hráze, je daleko bezpečnější než poranění, při kterém může dojít i k poškození konečníku. Odpůrci naopak říkají pravý opak. Podle jejich tvrzení dochází k větším poporodním bolestem, ochabnutí pánevního svalstva a dále samovolnému úniku moči, a to častěji než u žen, které nástřih hráze nepodstoupily.

Způsob nástřihu hráze

Když se objeví hlavička a hrdlo dělohy je co nejvíce roztažené, provede se při kontrakci nástřih hráze. Nejvhodnější okamžik a velikost nástřihu je závislá na zkušenostech porodníka. Nejčastěji se nástřih hráze provádí šikmo z okraje dolní části vnitřních rodidel směrem dolů vpravo nebo vlevo. K tomuto nástřihu se používá skalpel nebo ve větší míře nůžky. Nastřižené místo se okamžitě po narození miminka a vypuzení placenty zašije v lokální anestézii. Stehy jsou šity ve vrstvách, nejdříve se šijí vnitřní a následovně vnější svaly. V dnešní době se používají k šití hráze samovstřebatelné stehy. Tyto stehy se po pěti až šesti dnech rozplynou. Některé nemocnice nebo lékaři nástřih provádí skoro v každém případě. Jiní se snaží nástřih udělat jen opravdu v případech, kdy je to nezbytně nutné. Když se jedná například o porod koncem pánevním, při kterém se musí použít kleště, nebo když žena rodí prvně, a to dvojčata (ty se spíše rodí císařským řezem). Hlavně se však nástřih hráze provádí v případě, že hrozí její poranění. Tento zákrok by měl být vždy individuální. U každé ženy je naprosto odlišná pružnost a poddajnost tkání a stane se, že i žena rodící své první kupříkladu čtyřkilové miminko nástřih nepotřebuje. Jindy se rodí miminko menší a nástřih se udělat musí.

Možnost volby

Pakliže jste v očekávání a nechcete rutinní nástřih hráze, řekněte to svému porodníkovi. Rutinní nástřih můžete odmítnout, pakliže nebude opravdu třeba. Je-li ta možnost, najděte si porodníka, který nástřih hráze provádí skutečně jen v nezbytných případech. Hodně maminek o tom neví a vlastně spoléhají na lékařský personál, který v některých procentech udělá epiziotomii, i když není skutečně vůbec potřebná. Je to tedy někdy zcela zbytečný úkon.

Cvičení a masáž hráze

Porodní asistentky doporučují, aby se budoucí maminky naučily tzv. Kegelovy cviky. Tyto cviky posilují vaginální svalstvo tak, že se během porodu maximálně uvolní. Při těchto cvicích uvolňujete a napínáte svaly v oblasti vaginy, močové trubice a análního otvoru. Svaly pánevního dna stlačujte a uvolňujte tak, jako když chcete pozastavit močení, a to asi desetkrát až dvacetktrát za sebou nejlépe dvakrát a třikrát denně. Velmi výborná je i masáž hráze a začít můžete zhruba 6 týdnů před porodem. Na tuto masáž vám stačí umyté ruce speciální olej, který je ke koupi v lékárně, ale zcela postačí dětský nebo olivový olej. Radu, jak přesně na to, vám dá porodní asistentka nebo dula. Do masírování můžete zapojit vašeho partnera a budoucího tatínka.

Hojení a nástřih hráze

Po porodu a po nástřihu hráze se bude maminka cítit bolavá pár dní a někdy si nebude moct pořádně sednout. Po správně vykonaném nástřihu by se měla rána zahojit celkem brzy, a to asi do 14 dnů a bez následků. Jen občas může dojít k infekci nebo vzniku výhřezu v ráně. Pak se může rána hojit delší dobu, v nějakých případech je nutný i chirurgický zákrok. Nejlepší je ránu po dobu 24 hodin ledovat, střídat teplou a studenou sprchu a na lůžku nechat ránu volnou bez kalhotek. Dejte si pod sebe například přebalovací podložku a nechte ránu větrat. Doma si můžete udělat odvar z řepíku. Hlavně se často a důkladně omývejte, hygiena a čistota je nejdůležitější. Na sezení je dobré si pořídit nafukovací kruh. Existují speciální, ale bohatě vám poslouží obyčejný plovací kruh. Je dobré hodně pít, aby byla moč zředěná a nepálila při močení. Vhodné je v tomto případě močit při sprchování. Ani při stolici není nutné mít strach, stehy to vydrží. Je dobré jíst hodně vlákniny, aby nedošlo k zácpě.

Další informace

© 2007-2024 Maminet.cz, všechna práva vyhrazena, veškeré informace zde uvedené jsou bez záruk