Úvod > Děti > Průjem u batolat

Průjem u batolat

Ne jen dospělého člověka, ale i miminko postihne nějaká střevní viróza, která je doprovázená průjmem a horečkami. Průjem může potrápit malá miminka, ale většinou se týká batolat. Malé miminko průjem dostane opravdu málokdy. Kojená miminka mají výhodu, že je průjem tolik nepotrápí. Kojení je totiž velká výhoda a ochrana před viry.

PŘÍČINY PRŮJMU

Průjem je velmi časté vyprazdňování stolice. Ta je velmi řídká a páchnoucí. Malá miminka při průjmu často zvrací. Tím může být miminko velmi rychle dehydrováno a může to tak ohrozit jeho život. Průjem u miminka může vzniknout, když má problémy s trávením, žaludkem, střevy nebo slinivkou. Pokud jsou miminka kojená, mohl u nich průjem vzniknout, pokud maminka snědla něco špatného a dostalo se to přes mlíčko k miminku. U batolat, která přecházejí na pevnější stravu, mohlo dojít k tomu, že snědla něco špatného. Některá jídla mohou být pro batolata velmi těžká nebo mastná. U některých dětí může průjem být i nervový. Některá batolata mohou mít průjem i ze změny prostředí nebo cestovní průjem. Průjem může být vyvolaný i otravou, a to zejména předávkováním léky nebo vypitím čisticích prostředků. Průjem může být vyvolaný řadou nemocí, jako je například zánět průdušek. U každého dítěte je průjem jiný.

Průjem u kojených dětí

Kojené děti tolik netrpí průjmovými onemocněními. U kojeného miminka se nemusí průjem poznat řídkou stolicí, ale jenom změnou barvy, obvykle zelenohnědou. Pokud je průjem postihne, je důležité stále kojit a kojení nepřerušovat. Právě naopak bude možná zapotřebí zvýšit dávku kojení. Kojení má pro miminko protilátky imunitního systému, a tak je více chráněno. Pokud má maminka průjem, miminko je uchráněno právě mateřským mlékem. Pokud u miminka průjem přetrvává i během kojení, můžete mu udělat mrkvový odvar nebo ho smíchat s odsátým mateřským mlékem.

Průjem u batolat s umělým mlékem

U batolat, která nejsou kojena, už je větší riziko průjmů s velmi řídkou stolicí i změnou barvy stolice. U těchto dětí nesmíte zapomenout na dostatek tekutin, aby nebyly dehydrované. Někdy je lepší i umělé mléko vynechat a dát dítěti jen čaj s glukózou. Dítě tak dostane dostatek energie, která mu v době průjmu bude stačit. Stejně jako u kojeného miminka, můžete připravit mrkvový odvar. Místo umělého mléka můžete dítěti nabídnout také odvar z rýže. Když průjem trošku zmizí, můžete miminku dát mlíčko s nízkým obsahem laktózy, aby mu to příliš nezatěžovalo žaludek.

Průjem u batolat s pevnou stravou

V tomto případě pamatujte na dostatek pitného režimu. Ze začátku děti budou spíše potravu odmítat. Může se jim proto dávat do čaje glukóza pro dostatek energie. Dětem můžete uvařit odvar z mrkve nebo rýže, suché brambory, dietní šunku, rozmačkaný banán nebo jablko. Výborné jsou borůvky, a to buď sušené, nebo v podobě čaje. V žádném případě dítěti nepodávejte mastné kaše. Mohly by mu ještě více ublížit. Až se miminko začne z průjmů dostávat, můžete mu nabídnout stravu normální, na kterou je zvyklé, ovšem po menších porcích.

LÉKY PŘI PRŮJMU A DEHYDRATACI

Když má dítě průjem, je důležité dopřát mu dostatek tekutin, sledovat stolici a měřit teplotu. Některá průjmová onemocnění nepotřebují lékařskou pomoc a rodič je schopný postarat se o miminko sám. Může mu v lékárně koupit přípravky pro obnovení funkčnosti střev, a to například s bakteriemi Lactobacilus acidophilus. Tento přípravek obsahuje velmi důležitou bakterii, která obnovuje střevní mikroflóru. Proto se doporučují i jogurty, ovšem v nich není tolik látek pro podporu. Také se mohou koupit kapičky pro miminka v lékárně. Díky tomu dojde k odstranění průjmu.

Pokud průjem nezmizí u batolat do 48 hodin a u miminek do 24 hodin, je důležité vyhledat lékařskou pomoc. Dehydratace může být mírná, střední nebo těžká.

  • Mírná dehydratace: Dítě má velmi suché rty. Také je pobledlé, proto potřebuje okamžitě dostatek tekutin.
  • Střední dehydratace: Dítě má zapadlé oči, horečku, propadlou fontanelu (zejména u miminek).
  • Silná dehydratace: Ve stolici se může objevit krev. U dítěte se také objeví ztráta vědomí. Dítě nekomunikuje ani nespolupracuje. Je nutné ihned přivolat lékařskou pomoc.

PŘÍSNÁ HYGIENA

Hygiena je velmi důležitá, a to nejen pro nemocné dítě, ale i pro ostatní členy domácnosti. Nejlepší je batole izolovat a dopřát mu dostatek klidu. Ostatní členové musí dodržovat přísnou hygienu. Důležité je mýt si ruce po každém kontaktu s nemocným dítětem, po přebalování i před krmením a kojením.

AKUTNÍ PRŮJEM

Tento druh průjmu je většinou infekční, může tedy dojít až k zánětu. Pozná se u batolat tak, že má batole tvrdé, nafouklé bříško a je velmi podrážděné. U toho typu průjmu se objevují horečky a zvracení. Určitě je vhodné navštívit lékaře v těchto případech:

  • průjem má kojenec
  • dítě stále zvrací
  • dítě má vysoké teploty
  • ve stolici se objeví krev
  • průjem trvá příliš dlouho
  • dítě je dehydrované

Léčba

Léky pro malé děti nejsou až tak vhodné. Dětem by se měly podávat přípravky s živými kulturami. Pokud lékař dítěti předepíše antibiotika, jedná se o opravdu vážnou infekci ve střevech. Malá miminka se po propuštění z nemocnice nechávají očkovat látkou Rotarix, která jim zajistí ochranu před virovým onemocněním.

  • Probiotika - Lactobacillus, Biopron forte
  • Antibiotika
  • Adsorbencia - Smecta
  • Očkování - Rotarix

CHRONICKÝ PRŮJEM

Chronický průjem je dlouhodobý. Průjmové onemocnění tedy trvá příliš dlouho. Většinou je důležitá i hospitalizace, ta může trvat i dva týdny. Chronický průjem se může vyskytnout i u dětí, které mají oslabenou imunitu. Chronický průjem se může u batolat vyskytnout i z nevhodné stravy nebo alergické reakce. Chronický průjem také může být reakcí na antibiotika, proto nejsou vhodná pro batolata. Pokud se u miminek objeví chronický průjem, trápí je velice silné křeče a bolesti bříška. Mohou mít teplotu a zvracet. Také budou hodně vysílená. Důležitý je dostatek tekutin v menších dávkách. Pokud se průjem dobře vyvíjí, můžete miminku podat čaj nebo kapičky volně prodejné v lékárně.

Pokud u miminek chronický průjem trvá příliš dlouho, je důležité navštívit lékaře, který miminko vyšetří pomocí ultrazvuku a pohmatem bříška. U vážného stádia průjmu musí být provedena menší operace.

Léčba

Může se dát děťátku sirupová šťáva z borůvek, sušený čaj z borůvek, nebo léky, které předepíše doktor.

ZÁVĚR

Vždy mějte doma v lékárničce nachystané kapičky a sirupy na snížení horečky nebo zmírnění průjmu. Pokud průjem nebo velmi silná dehydratace ohrozí vaše dítě, ihned vyhledejte lékařskou službu nebo zavolejte první pomoc.

© 2007-2024 Maminet.cz, všechna práva vyhrazena, veškeré informace zde uvedené jsou bez záruk