Úvod > Výživa > Umělá výživa pro kojence

Umělá výživa pro kojence

Příčin, proč nemohou být některá děťátka kojená, je velká řada. Maminka může být nemocná nebo nemá ostatek mléka. Také se může stát, že děťátko může trpět vzácnou metabolickou vadou. Ať je v tom příčina jakákoli, nemusí si maminka dělat žádné výčitky. Láska mezi maminkou a děťátkem bude stejná, i když bude miminko krmeno z lahve. Strachovat se nemusíte ani z toho, že by miminko nemělo z umělého mléka to, co potřebuje k vývoji a k růstu. V dnešní době jsou kojenecká mléka velmi kvalitní a velice se svým složením přibližují mléku mateřskému. Na trhu je několik firem, které nabízejí velmi kvalitní mléčnou kojeneckou výživu. Výrobci se snaží kopírovat mléko mateřské, ale každé mléko není stejné a liší se například obsahem vlákniny, nukleotidů a mastných kyselin. Tyto rozdíly nemají vliv na vývoj, zdraví a růst miminek.

Mateřské mléko je do šesti měsíců ideální potravou. Kojenci v šesti měsících zaštiťuje veškeré požadavky na růst a vývoj. Mateřské mléko je také nejlépe stravitelné a velmi snadno vstřebatelné. Také má zatím nenahraditelné imunologické vlastnosti a obsahuje řadu živých buněk a obranných látek. Ty děťátko chrání před vznikem infekcí, jako jsou například průjmy, dále i před vznikem alergií, jako je ekzém a potravinová alergie, a také před vznikem dětské cukrovky. Některé maminky však kojit nemohou nebo nechtějí. Z porodnic odchází kolem 3 až 4 % zcela nekojených miminek. V takovém případě je nutné miminku dávat mléko ze sortimentu kojenecké výživy. Umělá strava zcela stačí miminku po celé první čtyři měsíce, pak se začíná dokrmovat (zeleninou a později i ovocem).

KOJENECKÁ MLÉKA

Nechte miminko umělá mléka pít minimálně 1 rok. Lékaři dokonce doporučují, aby se tato mléka dítěti dávala do 3 let.

Počáteční mléka

Počáteční mléka jsou mléka určená pro miminka, která nemohou být kojená od narození. Dávají se obvykle do 4 měsíců. Na obalu je číslo 1, nebo název, který tento věk symbolizuje. Někdy se toto mléko může podávat i déle, pakliže miminko prospívá a je spokojené. Pro větší jedlíky jsou počáteční mléka obohacena bílkovinou, tzv. kaseinem, a cukry a poznáte je dle označení forte.

Pokračovací mléka

Začínají se miminku dávat v době, kdy se přidávají i nemléčné příkrmy. Nemusí to být ihned ve 4 měsících. Informace na krabičce jsou pouze informativní. Nedávejte však pokračující mléko mladšímu děťátku, mohlo by zatížit jeho organismus. Pokračující mléka jsou většinou označena číslicí 2.

Batolecí mléka

Od jednoho roku se doporučuje začít dávat miminku batolecí mléka. Tato mléka jsou obvykle označena číslicí 3 nebo názvem JUNIOR. Jsou jako pokračovací mléka a i ty jsou obohacovány vitamíny, železem, zinkem, jodem, beta-karotenem, selenem, taurinem, karnitinem aj.

SPECIÁLNÍ TYPY MLÉK

Může se stát, že některé mléko děťátku nechutná nebo nevyhovuje. V tom případě značku změňte. Existují různě upravovaná mléka. Tzv. antirefluxní mléka jsou vhodná v případě, když miminko trpí na koliky nebo hodně blinká. Když miminko trpí nějakou potravinovou alergii, použijte mléka protialergická. Tato mléka mají trošku odlišná složení. Pakliže miminku mléko vyhovuje a snáší ho, tak neexperimentujte a zůstaňte u vyzkoušené značky, která miminku chutná a vyhovuje mu.

KRAVSKÉ A KOZÍ MLÉKO

Neupravené kravské mléko je nepřípustné podávat dětem po celý první rok života. Kravská a i jiná mléka mají vysoký obsah iontů, vyšší obsah bílkovin a nemají dostatek sladkých i méně sladkých cukrů. Kravské mléko se také vyznačuje vysokým alergickým a hygienickým rizikem. Neupravená krabicová kravská mléka (nízkotučná, polotučná a tučná) nejsou vhodná ani pro děti v druhém roce života. Po roce věku děťátka můžete začít s podáváním upraveného kravského mléka, které má obsah tuku 2 až 3 %. Dále můžete dávat i mléčné výrobky. Nikdy však nedávejte dítěti žádné mléčné výrobky s označením light. Kozí mléko se dětem nedoporučuje kvůli anémii, je pro dítě naprosto nevhodné.

PREBIOTIKA A PROBIOTIKA

K výraznému rozvoji náhradních mlék dochází od konce 20. století. Odborníci se snaží připravit mléko, které by bylo co nejblíže složením mateřskému mléku. Krom laktózy, která v mateřském mléce převládá, jsou v mléce také cukry (sacharidy). Patří tam i tzv. oligosacharidy (v kravském mléce se vyskytují jen v malé míře). Oligosacharidy se přidávají do kojeneckých mlék a mají označení prebiotika. Přidání prebiotik do mlék pomáhá dosažení střevní mikroflóry, která se svým složením podobá mikroflóře kojených dětí. Někteří výrobci přidávají do svých výrobků některé druhy hodných bakterií, tzv. probiotika. Tyto nepatogenní bakterie mají důležitý vliv na imunitní systém nejen střev, ale i celého organismu. Probiotika mají také příznivý léčebný i preventivní efekt v souvislosti s infekčními i neinfekčními průjmy.

POZOR NA PŘEKRMOVÁNÍ

Může se stát, že nevědomky začnete své miminko překrmovat. Z překrmení by mohlo trpět na koliky, které jsou moc nepříjemné a pro miminko bolestivé. Děťátko může vypít více než potřebuje, ať už je kojené či krmené z lahve. Jedna dávka mléka by neměla přesáhnout 30 ml na 1 kilogram miminka. Například miminko vážící 6 kg by nemělo vypít více než 180 ml na jednu dávku, spíše raději méně.

Velmi důležité je odříhnutí. Během krmení může miminko spolykat i trochu vzduchu a ten by ho mohl tlačit v bříšku. Nechte miminko odříhnout. Počkejte klidně i několik minut, aby vaše děťátko netrpělo.

© 2007-2024 Maminet.cz, všechna práva vyhrazena, veškeré informace zde uvedené jsou bez záruk