Úvod > Články > Životní styl > Odlehčete svůj jídelníček na léto

Odlehčete svůj jídelníček na léto

Hned na začátek si musíme ujasnit, že se nejedná o žádnou dietu. Jde pouze o pár fíglů, po kterých zaručeně nebudete mít nafouklé bříško v plavkách.

Saláty místo přílohy

Pokud nepatříte k těm, co tvrdí, že saláty jsou jen pro králíky, pak zkuste alespoň v teplých dnech vyměnit těžké a hutné přílohy za čerstvé saláty. Vyzkoušet můžete rukolu, hlávkový salát, polníček nebo čerstvý špenát.

Saláty můžete zpestřit i nejrůznějšími druhy ovoce. Přidáním pomeranče či mandarinky získáte nasládlou chuť. Vsadit můžete také na rozinky a oříšky, kterými vaše chuťové pohárky jistě nepohrdnou. A ochutit salát lze i domácím dresinkem.

Domácí dresink

Potřebovat budete lžíci plnotučné hořčice, lžíci medu, lžíci citronu a tři i více lžic oleje. Všechny ingredience smíchejte a dle chuti přidejte pepř a sůl.

Pitný režim

Ač se to může zdát jako samozřejmost, ne vždy všichni dodržují pitný režim. Ideální množství vypité vody jsou 2 až 3 litry. Základem je zmiňovaná voda. Jedna sklenička před každým jídlem vám zaručí, že váš hlad je převlečená žízeň. I když samozřejmě ne doslova. Ale po vypití vody toho sníte o polovinu méně než na lačný žaludek.

V letních měsících je dobrou volbou také ledový čaj, voda s citronem, ovocné freshe nebo domácí limonády.

Domácí limonáda

Na domácí zázvorovou limonádu budete potřebovat cca 150 g zázvoru, 3 kusy citrusového plodu (dle chuti můžete zvolit citron, limetku nebo pomeranč), 1 a půl litru vody a cukr. Zázvor oloupejte a nastrouhejte do džbánku. Zalijte ho litrem a půl horké vody a nechte čtvrt hodiny vyluhovat. Poté vychlazenou směs přeceďte a dochuťte citrusovými plody a doslaďte cukrem.

Zdravé mlsání

Pokud jsou sladkosti pro vás drogou, pak je zkuste vyměnit alespoň za ovoce. I když ani s ním to moc nepřehánějte. V dopoledních hodinách si dopřejte například nektarinky, broskve, jahody či banán. Po celý den se pak můžete v klidu a s chutí pustit do ananasu či melounu.

Další variantou zdravého mlsání je müsli. Ovšem i tady si dejte pozor na kupované tyčinky z obchodu plné cukru. Ty se zdravě pouze tváří. Raději si doma připravte domácí.

Domácí müsli

Potřebovat budete ovesné vločky, vajíčko, med, brusinky, rozinky, oříšky a další ingredience dle chuti. Ovesné vločky opražte na sucho na pánvi. Brusinky, rozinky a oříšky pokrájejte na malé kousky a smíchejte je v misce s vločkami, s medem a s vajíčkem. Poté celou směs dejte na pečící papír na plech a při 180 °C pečte asi 10 až 15 minut.

© 2007-2024 Maminet.cz, všechna práva vyhrazena, veškeré informace zde uvedené jsou bez záruk