Kroužky

Vyplnění volného času dětí by mělo být jednou z našich hlavních priorit. Zahálka nesvědčí nikomu a hlavně ne dětem. Pokud by se jejich den měl seskládat pouze z povinné školní docházky, tedy z učení, a pak už dále z ničeho, mohli bychom si potencionálně zadělávat na malér. Ovšem jak si vybrat ten správný kroužek, a jak své dítě na druhou stranu nepřetěžovat, nejsou tak snadné otázky pro zodpovězení. Své děti známe nejlépe a měli bychom tohle odhadnout asi správně, ale mohlo by se nám klidně stát, že se necháme strhnout klamnou představou o vhodnosti některých aktivit. Základní myšlenkou by mělo být, že bychom měli volit hlavně takové kroužky, které budou děti bavit.

S volnočasovými kroužky můžeme začít poměrně záhy po narození potomka. Existují například kroužky plavání pro šestiměsíční miminka. Dále se děti ještě v předškolním věku můžou věnovat třeba výuce cizích jazyků v mateřských školkách nebo začít navštěvovat základní umělecké školy a tam se věnovat hudbě, tanci a zpěvu. Ale asi nejvhodnější čas pro začátek volnočasových aktivit je s počátkem povinné školní docházky.

Hlavní zřetel, na který bychom měli při volbě aktivit pamatovat, je, že dítě není stroj, a tak je vhodné zvolit dva, maximálně tři kroužky, kterým by se po škole mohlo věnovat. Především bychom při volbě měli přihlížet na temperament malých školáků. Pokud doma máme dítě, které si dokáže samo kreativně hrát celé hodiny, asi nebude vhodné zapsat jej na basketbal a jiné kolektivní sporty, stejně jako zapsat malého neposedu na hodiny kreslení. Ale alespoň jedna sportovní aktivita by volný čas dítěte vyplňovat měla. Dále se mohou věnovat hudbě, uměleckým řemeslům, dramatickým kroužkům, tanci a podobně. Neměli bychom to však rozhodně přehánět. Malé děti se také musí věnovat samy sobě, stejně jako my potřebují čas jen pro sebe, kdy si hrají a jen tak „nicnedělají“.

Volba vhodného kroužku by se měla částečně odvíjet od přání dítěte. Jestliže ho něco baví nebo chce chodit do kroužku, do kterého chodí jeho kamarádi, měli bychom to zohlednit. Navíc když dítě nemá na určitou činnost vlohy, asi těžko jej předěláme. Pokud vy jste houslistou, neznamená to automaticky, že vaše dítě má hudební sluch a bude pokračovat ve vašich šlépějích. A kdo říká, že se musíme do vkusu a schopností svých potomků trefit hned na první pokus? Důležitá je zde úplně jiná věc. Jak bylo již řečeno, pouze vy znáte svého potomka nejlépe, a tedy vy jste schopni rozeznat jeho vlohy. Ale jak na to? Zapojujte své dítě do domácích prací, do péče o zahradu, o domácí mazlíčky nebo třeba s ním jezděte na výlety. Tak poznáte, k čemu vaše dítě nejvíce tíhne.

Výběr je v dnešní době nepřeberný a ne vždy záleží na penězích, které jste schopni do kroužků investovat. Kroužky mohou organizovat základní školy, centra dětí a mládeže organizované městy, základní umělecké školy, nezapomínejme při tom na skauty a další turistické oddíly. Základem je, že bychom měli ze začátku zhodnotit zkušenosti vedoucích, jejich solidnost a reference, které na dané kroužky jsou známy.

Jak překonat prvotní krize ve vytrvalosti dětí. Určitě se vám stane, že po čase prvotního nadšení nastane útlum, který způsobí, že se dětem do kroužku nebude chtít chodit a budou projevovat značnou nevoli. Abychom dítě k návštěvě kroužku dále motivovali, musíme uvážit nejen to, jestli dítě má požadované schopnosti, ale také jestli mu sami nedáváme negativní podněty. Pokud nám kroužky slouží jenom k tomu, abychom se svého potomka na pár hodin týdně zbavili a mohli v klidu trávit tento čas někde jinde, nebude to přesně to, co dodá malým dětem vzpruhu. Taktéž je příliš nepovzbudí, když je občas po ukončení kroužku zapomeneme vyzvednout. Volnočasové kroužky jsou nejen vyplněním volného času dětí, ale v podstatě i nás rodičů, na to nezapomínejte.

© 2007-2024 Maminet.cz, všechna práva vyhrazena, veškeré informace zde uvedené jsou bez záruk