Orchideje

Orchidej je okrasná rostlina, která patří do čeledi vstavačovitých a nachází se zejména na různých exotických místech. Působí velmi skvostnou krásou a noblesou, má nádherné barevné odstíny a různé tvary květů. Orchideje jsou pěstovány již řadu tisíciletí a jsou o nich známé různé písemnosti a památky. Přestože jsou orchideje zejména exotické květiny, lze některé druhy pěstovat i u nás. Ne všem orchidejím se zde může dařit. Pokud chceme pěstovat i orchidej, která zde těžko přežije, musíme jí k tomu vytvořit podmínky. Každá orchidej potřebuje mít svou dobu růstu, ale i svou dobu klidu. Této době se říká vegetační klid, který nastává obvykle v zimě. Ten je pro orchideje velmi důležitý, protože orchidej spí a nabírá síly na jaro.

Každá orchidej má svůj rod, ze kterého pochází. Nalezneme u ní i století, počet druhů, rozšíření, růstovou formu, květy nebo jiné zvláštnosti. Některé orchideje jsou velmi citlivé na teplo a jiné zase na zimu, proto se dají rozdělit na zimní a letní. Pěstování orchidejí v našich podmínkách je spíše náročné, ale jsou i takové orchideje, kterým se zde daří velmi dobře. Jedná se o rod Phalaenopsis. Tyto orchideje jsou určeny pro začátečníky, kteří se rozhodli orchideje pěstovat. Pro pěstování totiž nejsou vůbec náročné.

Orchideje v žádném případě nesmí mít suchý vzduch, jelikož v pralesích, kde se běžně vyskytují, mají velmi vlhké podmínky, a takové jim musíme nastolit i doma. Dále orchideje potřebují dostatek světla, proto je důležité jim v zimě dopřát alespoň dopolední slunce. Nejlepší umístění je proto na parapetu. V létě se orchideje nesmí spálit od slunce, proto je důležité je před přímým sluncem chránit. Můžeme jim dopřát slunce ranní, ale již ne dopolední. Můžeme zatáhnout závěs nebo je sundat z parapetu a nechat ve stínu, dokud slunce nezajde. Pak je můžeme vrátit na stejné místo.

Teplotní podmínky

Orchideje jsou na teplotní podmínky velmi náročné. Každá orchidej je jiná, každá má své teplotní rozmezí. U orchidejí se teplotní rozmezí dělí na chladné, mírné a teplé, někdy také na chladné - mírné, mírné - teplé.

Chladné

Většinou se jedná o orchideje, které se nacházejí v nadmořské výšce nad 2500 m. Tyto orchideje by se měly pěstovat v chladu. Potřebují spíše sucho, a to hlavně v době klidu v zimním období. V létě smí teploty jen opravdu krátkodobě přesáhnout 22 °C. Pokud je opravdu velmi teplé letní období, musíme orchideje zamlžovat.

Mírné

Těmto orchidejím bychom měli dopřát teploty něco okolo 20 °C. Teplota může mírně kolísat, například na noc jim dopřát 14 °C. V létě bychom měli hlídat, aby teplota nepřesáhla 28 °C.

Teplé

Pokud orchideje potřebují teplejší podmínky, už je zapotřebí více zkušeností s pěstováním. Tyto orchideje, totiž pocházejí z oblasti s vysokými teplotami. Přesto i některé druhy spadající pod teplomilné se spokojí i s chladným prostředím.

Světlo

Orchideje potřebují dostatek světla. Každý rod orchidejí má ovšem jiné nároky na světlo, proto je důležité řídit se pravidly na etiketách. Pro některé orchideje je vhodné slunce, pro některé stín a některým vyhovuje polostín.

Slunce

Tyto orchideje jsou obvykle na plném slunci a snesou vyšší světlo. Pokud je pěstujeme doma nebo ve skleníku, musíme si i tak dát pozor na to, aby se orchidejím nespálily listy.

Stín

Stín potřebují zejména ty orchideje, které mají měkké listy. Pro ně je vhodné brzké ranní a pozdní večerní slunce.

Polostín

Do této skupiny patří orchideje, které snesou ranní slunce a večerní slunce. Zejména všechny orchideje by se měly pěstovat na východní nebo západní straně. Zde by se orchideje měly chránit zejména od jara (květen) do konce léta (srpen). V tomto období se doporučuje orchideje chránit stíněním.

Zálivka

Každá orchidej potřebuje jinou zálivku, ale každopádně potřebuje dostatek vláhy. Orchidej, která nemá klidovou fázi, zaléváme celý rok stejně. Naopak ta orchidej, která klidovou fázi má, tu zaléváme méně. Na etiketě u orchidejí se vždy zálivka rozděluje na vydatnou, střední a nepatrnou. Ovšem vždy musíme brát ohled na roční období.

Vydatná

Orchideje, které potřebují vydatnou zálivku, nesmí nikdy vyschnout. Ovšem pozor na přelití.

Střední

Některé orchideje potřebují pravidelné zalévání, ovšem je možnost dva dny v týdnu vynechat a neuškodí jim to. Záleží však na teplotních výkyvech.

Nepatrná

Zde platí pravidlo s vodou velmi opatrně. Orchideje musí dostat zálivku pravidelně, ale nesmí zůstat vlhké nebo mokré.

Další informace

© 2007-2024 Maminet.cz, všechna práva vyhrazena, veškeré informace zde uvedené jsou bez záruk