Na kvásek:
100 ml vlažného mléka
kostka (42 g) droždí (použila jsem tak 3/4)
1 lžíce mouky
1 lžička cukru
Dále na těsto:
500 g hladké mouky (dala jsem polovinu špaldové)
200 ml vody
100 ml oleje
1 žloutek
1 lžička soli
bílek na potření
sezam, mák, mořská sůl nebo kmín na posypání
Připravila jsem kvásek, přimíchala jsem ho ke zbylým přísadám a vypracovala jsem těsto.
Těsto se nemusí nechávat kynout. Hned jsem si ho rozdělila - z poloviny jsem upletla 4 velké pletýnky a z druhé poloviny asi 10 menších pletýnek.
Pekla jsem na 220 stupňů 12 minut.
Pletýnky dosti nabydou na objemu, tak jsem je dávala na plech s většími rozestupy.
Jsou pěkně nadýchané a s tou špaldovou moukou chutnají moc dobře.