vepřová kýta
sůl
rozmarýn
pepř
máslo
česnek
špenátový protlak
česnek
máslo
sůl
pepř
smetana
Maso:
Maso omyjeme, očistíme, osolíme, opepříme a posypeme rozmarýnem. Vložíme do pekáčku a posypeme na plátky nakrájeným česnekem. Navrch dáme na plátky nakrájené máslo a podlijeme vodou. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 45 minut zakryté (v polovině pečení můžeme maso otočit) a asi 15 minut odkryté. Před podáváním nakrájíme na plátky.
Špenát:
Na másle zpěníme na plátky nakrájený česnek. Vložíme špenát (je lepší, když není přímo vyndaný z mrazáku), podlijeme troškou vody, osolíme a opepříme. Dusíme do měkka. Přidáme smetanu a ještě chvíli zprudka povaříme, aby se vyvařila přebytečná voda.
Podáváme s bramborovými knedlíky. Maso můžeme polít výpekem.