25 g kvasnic
100 g cukru
250 ml mléka
250 g hladké mouky
250 g hrubé mouky
150 g másla
sůl
vanilkový cukr
4 žloutky
rozinky
na hrubo nasekané mandle
1 vejce
mléko nebo smetana
plátky mandlí na ozdobu
špejle
pečicí papír potřený máslem
V misce necháme z rozdrobených kvasnic, špetky cukru a trošky teplého mléka vzejít kvásek.
Hladkou a hrubou mouku prosejeme a smícháme. Přidáme rozsekané máslo, cukr, vanilkový cukr a kvásek a vše zamícháme. Ve zbytku mléka rozšleháme žloutky a přilijeme ke směsi. Přidáme rozinky (můžou být namočené v rumu) a nasekané mandle. Vypracujeme vláčné těsto a necháme přibližně hodinu vykynout.
Těsto rozdělíme na 8 stejných částí. Z prvních čtyř částí upleteme spodek vánočky a položíme ho na vymaštěný pečicí papír na plech. Z dalších tří částí upleteme střed vánočky a položíme na spodek vánočky. Poslední část rozdělíme na dvě a upleteme vršek vánočky. Položíme na připravenou vánočku. Kraje vánočky zajistíme špejlemi, a to tak, aby byla špejle od vrchu až na plech. Stejným způsobem rozmístíme další špejle rovnoměrně po celé délce vánočky. Opět necháme chvíli nakynout.
Vánočku potřeme vajíčkem rozkvedlaným v trošce smetany nebo mléka a posypeme plátky mandlí. Po chvíli potřeme ještě jednou vánočku.
Pečeme nejprve přibližně 5 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Poté vánočku přikryjeme pečicím papírem a pečeme ještě přibližně 45 - 60 minut při teplotě 150 °C.