1/2 kg hladké mouky
2 lžíce cukru moučka
3 žloutky
6 dkg másla
vanilkový cukr
špetka soli
citrónová kůra
2 lžíce rumu (způsobuje, že těsto nesákne tolik tuku)
olej na smažení
na kvásek:
1/4 l vlažného mléka
1 kostka droždí
1 lžíce cukru moučka
1 lžíce hladké mouky
Vytvoříme těsto a necháme ho kynout v míse zakryté utěrkou.
Rozválíme a vykrajujeme formičkou nebo skleničkou kolečka asi půl centimetru vysoká. Necháme ještě trochu nakynout, tak 15 minut.
Smažíme ve vyšší vrstvě oleje do zlatova, krásně se nafouknou.
Hotové můžeme sypat cukrem a skořicí, plnit marmeládou, nebo zdobit dle libosti zakysanou smetanou, tvarohem, povidly, marmeládou, čokoládou...ale jsou výborné i samotné.
Dobrou chuť.
Zkoušela jsem z poloviční dávky (2 žloutky...) a vystačilo to na 25 koblížků.