Máslo - 60g
Cibule - 1 střední
Hladká mouka na zasmažení
Bobkový list - 4ks
Hřebíček - 3ks
Nové koření - 5ks
Pepř celý - 5ks
Sůl
Ocet
Mletý cukr
Rajčatový protlak - 2 velké
Na másle zpěníme nakrájenou cibuli. Přidáme hladkou mouku, uděláme hustší zásmažku do růžova. Přilijeme horkou vodu a rozmícháme. Přidáme koření, osolíme. Povaříme cca. půl hodiny, občas zamícháme. Pokud by byla hustá, přidáme trochu vody. Přidáme ocet a mletý cukr podle chuti. Cukru se dává celkem dost. Pak přidáme rajčatový protlak a povaříme ještě 5 minut. Hotovou omáčku přecedíme a podáváme s knedlíkem a vařeným hovězím masem.