Bezlepková dieta je určena a vytvořena pro onemocnění dětí i dospělých vyvolané nesnášenlivostí lepku. Je několik nemocí způsobené nesnášenlivostí lepku. Jsou to například celiakie, Duhringova dermatitida a alergie na lepek. U takto nemocných se zavádí jako léčba bezlepková dieta. Při dodržování diety projevy nemoci vymizí, nebo se přidávají léky. Je nutné podotknout, že nemoci jsou však nevyléčitelné. Dietou se odstraní projevy nemocí, ale nemoc samotná ne. Bezlepková dieta se dodržuje neustále. Touto nemocí jsou ohrožení především příbuzní nemocných, dále diabetici I. typu, pacienti s autoimunitním zánětem štítné žlázy nebo s autoimunitní hepatitidou.
Lepek ničí u citlivých lidí klky tenkého střeva a narušuje vstřebávání výživných látek do těla. Je známé, že klky střev vstřebávají důležité živiny do krevního oběhu. Lepek tělo nerozloží a odchází z těla pryč. Bohužel s ním i nevstřebané živiny.
Lepek je bílkovina (gluten), která je obsažena v obilninách, jako jsou pšenice, ječmen, žito nebo oves. To znamená, že vše co má v sobě lepek, je potřeba vyřadit z jídelníčku.
Obsahem lepku v potravinách se zabývá Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Jsou také stanoveny pravidla finanční podpory při bezlepkové dietě, jelikož je to dost finančně náročné.
Je mnoho výrobků, které mají označení vhodné pro koupi. Nejčastější označení jsou bezlepkové, vhodné pro bezlepkovou dietu nebo neobsahuje lepek. U mastných a mléčných výrobků je nutné si přečíst pozorně složení. I některé potraviny z této kategorie mohou obsahovat lepek.
Je také mnoho potravin, které přirozeně nemají lepek:
Je vytvořena databáze bezlepkových výrobků, tak že si každý může najít to svoje. Určitě i s touto dietou se dá normálně žít a člověk si pochutná.