Úvod > Články > Děti a vše kolem nich > Jak naučit dítě uklízet

Jak naučit dítě uklízet

Jsem to, čemu se říká „uklízecí maniak“, tedy alespoň ostatní to o mně říkají. Ale nemám pocit, že umývání záchodu, mytí vany a nádobí i s kuchyňskou linkou představuje až takové „šílenství“. Když jsem studovala na vysoké škole a byla jsem nucena bydlet na privátu s cizími studenty, setkala jsem se ve všech případech s negativním postojem k uklízení. Vždycky mi bylo řečeno, že uklízet se musí doma, a proto se přece bydlí na privátu, aby se uklízet nemuselo. Vtip je v tom, že tolik dětí v dnešní době trpí různými alergiemi, a tak neudržování základního pořádku v domácnosti je trochu s podivem.

Začít s návykem na uklízení se ovšem musí již v brzkém věku. Na začátku je nepořádek v pokoji a rozházené hračky a končí to nechutným chaosem a špatnou hygienou u dospělých. I když to vypadá jako nadlidský výkon, naučit děti uklízet, není to marný boj. Nakonec i děti samy ocení, že mají své hračky a věci uklizené a v pořádku. Podle psychologů existuje několik základních triků, jak naučit děti uklízet.

Jako první pravidlo je uvedeno, že dětem musíme určit, co se musí uklízet nejdříve a co později, tedy priority. Již v pouhém půl roce věku jsou děti schopny dávat své hračky na původní místo. Za druhé je nutné zdůraznit, že příklady táhnou. Pokud dítě uvidí, že sami máte své věci v pořádku a na svém místě, bude vás napodobovat. Třetí zásada by se dala opsat asi jako, čeho je moc, toho je příliš. Pokud nebudete své děti nutit do uklízení přehnaným způsobem, spíše se k němu budou hlásit samy.

Udělejte z pravidel rutinu. Naučte je provádět některé úkony jako rituály před odchodem do školy, po příchodu ze školy nebo před spaním. To znamená, že například po příchodu ze školy patří oblečení ušpiněné celodenním nošením ve škole do koše na špinavé prádlo a sáčky od svačiny patří do koše a další obaly od jídla je potřeba umýt. Dobrým způsobem, jak přimět děti k úklidu, je také vysvětlit jim, že uklízení je výrazem dospělosti. To znamená, že jim pak můžete ponechat část zodpovědnosti za ně samotné a dovolit jim jít s kamarády do kina a podobně. V přiměřené podobě můžete motivovat děti také různými hmotnými odměnami.

Ze zkušeností jiných rodičů vyplývají ještě další rady. Na hračky a osobní věci pořiďte dětem plastové boxy, které jim dovolte podle jejich vůle nazdobit. Udělejte jim z uklízení hru. Jako třeba, kdo nejrychleji a nejlépe utře prach, dostane možnost být o půl hodiny déle vzhůru. Dobré je plánovat uklízení těsně před začátkem oblíbeného pořadu v televizi nebo před odchodem za zábavou ven, děti budou uklízet rychleji. Základní pravidlo ale říká, že pravidelnost je základ, pouze tehdy si dítě na uklízení zvykne a bude je samo vyhledávat.

© 2007-2024 Maminet.cz, všechna práva vyhrazena, veškeré informace zde uvedené jsou bez záruk