Úvod > Články > Zdraví a krása > Stévie sladká

Stévie sladká

O téhle malé a nenápadné rostlince jste ještě asi neslyšeli. Jedná se o bíle kvetoucí světlomilnou tropickou rostlinu z čeledi hvězdicovitých. Je to velice ceněná rostlina, která má mnohé léčivé účinky a především vysokou sladivost. Hlavní význam této rostliny tedy tkví v její vhodnosti jako náhražky cukru, která je téměř nekalorická. Pokud trpíte cukrovkou nebo nechcete, aby vaše dítě trpělo zubními kazy, zkuste využívat v domácnosti právě tuto rostlinku.

Jako první začaly stévii využívat v Paraguayi a Brazílii domorodé kmeny. Byla používána ke slazení maté, v přírodní medicíně pak proti pálení žáhy, a dokonce jako ústní voda. V roce 1931 provedli francouzští chemici pokusy, kterými se jim podařilo izolovat v rostlině glykosidy, které dávají rostlině sladkou chuť. Přesněji řečeno, izolovány byly dvě složky steviocid a rebaudiosid, které samotné jsou 250–300krát sladší než sacharóza. Látky se teplem nemění, tedy zůstávají sladké i po převaření, a navíc se nemění jejich pH, což znamená, že nekvasí.

Z praxe asi znáte jiná umělá sladidla, tedy především pokud jste diabetici, jako jsou sacharin nebo cyklamáty. Tyto látky mohou být organismu nebezpečné, protože mohou mít karcinogenní účinky. V 70. letech přišla jedna japonská společnost s myšlenkou začlenit umělé sladidlo vyrobené ze stévie do potravinářského průmyslu, hlavně při přípravě různých slazených nápojů. Od té doby získala stévie 40% podíl na japonském trhu s umělými sladidly a používají ji také na přípravu nealkoholických nápojů, jako je Coca Cola.

Další pozoruhodnou vlastností stévie je například to, že dokáže zvýšit produkci inzulínu v těle. To znamená zmírňovat projevy cukrovky a s ní spojených metabolických projevů. Dále může redukovat hypertenzi, ovšem toto tvrzení bylo podrobeno následné kritice, stejně jako teze, že je steviol mutagenem. Možná i proto některé vládní organizace stále volaly po dalším zkoumání stévie a její možné toxicity. V roce 2006 vydala Světová zdravotnická organizace hodnoticí dokument, který shrnul, že stévie může mít v některých případech pozitivní účinky na lidi s hypertenzí a cukrovkou typu dva a že žádné mutageny neuvolňuje.

Nejlepší bude, když stévii sami vyzkoušíte. Nepotřebujete na to žádné speciální a drahé výrobky. Kupte si stévii v květináči a postavte si ji doma na parapet, nejlépe na nějaký, který je orientovaný na jižní stranu. Pravidelná sklizeň listů vám zajistí značné zásoby sladidla, které můžete sušit, mrazit nebo používat v čerstvém stavu. Můžete ji třeba používat při zavařování a vaření. Rozhodně stojí za to stévii minimálně vyzkoušet.

© 2007-2024 Maminet.cz, všechna práva vyhrazena, veškeré informace zde uvedené jsou bez záruk