Úvod > Články > Životní styl > Kalokagatia

Kalokagatia

Kalokagatia je slovo starých Řeků, kteří tak označovali dokonalost těla a duše. V harmonickém souladu těchto dvou věcí tkvěla skutečná krása. Že to je krásná myšlenka? To bezesporu je, ale platí ještě? Slovem kalokagatia se například oháněli takoví světoví myslitelé, jako byl Fridrich Nitzsche anebo Pierre de Coubertin, zakladatel novodobé olympijské myšlenky. V našem prostředí se ujala kalokagatia v sokolském hnutí a do vínku si jej vzali také modernější skauti. V dnešní době se nám ovšem může zdát, že myšlenka harmonie krásy a duševna jaksi kulhá na jednu nohu krásy, a duševno, je jaksi chromé.

Diety, kam se člověk podívá

Z časopisů, novin, televize a internetu na nás dennodenně hledí mnoho krásných mužů a žen, kteří odhalují svá dokonalá těla z důvodů reklamy a propagace jednak sebe samých anebo různých produktů. Mnoho lidí pak má pocity méněcennosti, protože oni zrovna mají nějaké to kilo navíc, nebo jejich prsa či nos nejsou dokonalé, vlasy mdlé a pleť šedivá. Na tom, vypadat krásně a cítit se tak lépe, nic není, ale při snažení o dokonalost bychom neměli přestat přemýšlet nad dalšími věcmi, jako je například zdraví, a hlavně škodlivost některých zkrášlovacích metod. Samozřejmě hlavní téma dennodenně je hubnutí. Dokonalost krásy byla jasně stanovena přesnými tělesnými mírami a ten, co je nemá, by se měl nad sebou zamyslet. Skutečně se zamyslet. Tak jako obezita škodí, tak také podvýživa nám může způsobit nepříjemné zdravotní komplikace.

Zlaté pravidlo jíst s mírou je nesmrtelné

Už vaše babička vám říkala, že jíst se musí, ale s mírou? To platí v podstatě na všechno. Dnes si na internetu můžete najít nepřeberné množství všemožných diet, které vám tu s větší, tu s menší pravděpodobností můžou zaručit úspěch zhubnutí. Ale pozor, základní myšlenka říká, co šlo rychle dolů, půjde dvakrát rychleji nahoru. Proto ať zvolíte kteroukoliv dietu, je důležité na ni přistoupit pozvolna a držet ji v podstatě až do smrti. Posledními trendy mezi dietami ve světě jsou OKINAWA, LOW CARB, DIETA PODLE KREVNÍCH SKUPIN, STARTER, MONTIGNAC, CSIRO a spousta dalších.

Kterou si vybrat?

Odpověď je velice prostá a jednoduchá. Žádnou. Pokud trpíte nadváhou a ta vám ohrožuje zdraví, neriskujte a především neexperimentujte a vyhledejte odborného lékaře dietologa, který sériemi laboratorních vyšetření přesně určí nejen druh vaší nadváhy, ale také způsob, jak se nadváhy zbavit. Pokud vám k dokonalosti chybí pouze se zbavit počínající pneumatiky kolem pasu, tak se zkuste zamyslet. Co takhle místo používání výtahu zkusit schody. Nebo místo večerních zpráv se jít na dvacet minut projít ven, třeba jenom kolem bloku. Co si takhle dopřát kousek dortu pouze v neděli po obědě, nebo si o půl hodiny přivstat a nachystat si pořádné jídlo do práce a necpat se vším možným někde na ulici za pochodu mezi povinnostmi. Co se takhle na chvíli zastavit a nechat tělo v klidu najíst. Že to je k ničemu? Pravidelná strava, omezení stresu, režim a disciplína ve stravování – to je alfa a omega úspěšného hubnutí.

Kalokagatia podruhé

Jsme znovu na začátku – harmonie těla a duše. Naše těla dokážou sama upozornit na to, co chtějí a potřebují. A to, že vám kručí v břiše, neznamená, že se zatvrdíte a schválně nic nebudete jíst. Vytvořte si ve svém životě alespoň kousíček harmonie a všechno najednou půjde snáze, i to hubnutí.

© 2007-2024 Maminet.cz, všechna práva vyhrazena, veškeré informace zde uvedené jsou bez záruk