Chňapka

Potřebujeme

  • 30 cm látky (šíře 90 cm)
  • vatelín - stejné míry jako u látky
  • lemovací proužek šíře 4 cm

Postup

Nejprve si uděláme střih. Můžeme použít starou chňapku a obkreslit ji s centimetrem po obvodu navíc, nebo si střih uděláme sami.

Látku si složíme napůl, lícem dovnitř. Chňapku si obkreslíme podle střihu dvakrát, vzniknou nám tak čtyři díly. Z vatelínu si podle střihu vystřihneme díly dva.

Látkový díl vrchní máme položený lícem k sobě (rubem navrch) a sešpendlíme. Prošijeme 1 cm od okraje kolem dokola, krom vrchní části, ta musí být volná. Vnitřní díly si též položíme lícem k sobě + vatelín navrch a sešpendlíme. Prošijeme stejně jako vrchní, ale 1,5 cm od okraje.

Poté otočíme vrchní část chňapky lícem navrch, druhý vnitřní díl s vatelínem vsuneme dovnitř. Horní okraj si srovnáme, případně sestřihneme a prošijeme. Lépe se nám to pak bude lemovat.

Z lemovacího proužku si odstřihneme 8 cm, složíme si z něj proužek 1 cm široký a prošijeme. Tím máme připravené poutko.

Vezmeme si chňapku a lemovacím proužkem olemujeme horní okraj. Nejprve za 1 cm a pak ho ohneme přes okraj, založíme a prošijeme.

Proužek na poutko přehneme napůl a přišijeme k hornímu okraji chňapky.

Na chňapku lze použít i nějaký zbytek látky a místo vatelínu se může použít i stará mikina s chloupkem na rubu. Nebo ji lze užít bez použití vatelínu a čehokoli dovnitř, když jako materiál použijeme třeba starší potah na žehlicí prkno.

© 2007-2024 Maminet.cz, všechna práva vyhrazena, veškeré informace zde uvedené jsou bez záruk