Úvod > Články > Rady, tipy, návody > Pytel na ramínku do školky

Pytel na ramínku do školky

Potřebujete

  • Bavlna – šířka 140 cm, délka 100 cm
  • Lemovací proužek dlouhý 30 cm
  • Guma 1 cm široká, délka 32 cm
  • Ramínko – rozpětí 35 cm

Postup

Nejprve musíte dosáhnout tvaru pytle. Přehněte si látku na polovic lícem k sobě tak, aby vznikl obdélník o rozměrech 50 cm x 70 cm. Naměřte délku pytle, která je 62 cm a ustřihněte přebytek látky (8cm). Vznikne tak obdélník o rozměrech 50 cm x 62 cm (obr. 1).

Abyste správně vytvarovali horní část, naměřte střed a na značku přiložte prostředek ramínka. Ramínko obkreslete na látku. Nad ramínkem nechejte 0,5 cm, na koncích ramínka 1,5cm (rezerva na zašití). Nahoře má pytel šířku 38 cm a dole 50 cm. Tyto body spojte a sestřihněte látku. Vznikne jakoby domeček se střechou. V dolní části pytle rohy sestřihněte do kulata (obr. 2).

Nyní potřebujete ještě kapsu. Ta musí být široká 50 cm. Výšku si můžete zvolit sami, u tohoto pytle je výška 40 cm + 2 cm na záložku pro gumu (obr. 3).

Rohy v dolní části sestřihněte do kulata jako díly pytle.

Připravte si kapsu. Na horním okraji kapsy ušijte záložku pro gumu. Nejprve založe 0,5 cm, můžete si pomoci žehličkou, aby to lépe drželo. Pak založte 1,5 cm. Zase to můžete přežehlit a nemusí se pak špendlit, záložka krásně drží.

V kraji prošijte. Vznikne tak tunýlek, do kterého navlečte gumu širokou 1 cm dlouhou 32 cm. Aby guma neutíkala, zajistěte ji prošitím v krajích tunýlku.

Kapsu přiložte na přední díl pytle rubem k líci (rub kapsy na líc předního dílu pytle), přišpendlete a přišijte (obr. 4 a 5).

Dále začistěte otvor pro ramínko. Od středu označte na každou stranu 6 cm. Lemovací proužek sežehlete na půl a olemujte otvor pro ramínko na každém dílu zvlášť (obr. 6 a 7).

Nyní máte oba díly připravené a můžete je sešít. Položte si je na sebe lícem k sobě a sešpendlete (obr. 8). Prošijte 1 cm od okraje. Kraj pak začistěte entlem. U otvoru pro ramínko šijte k lemovce a pak ukončete šití prošitím krajů lemovky (obr. 9, 10 a 11).

Pytel otočte lícem nahoru, protáhněte ho otvorem pro ramínko.

Vyžehlete, vsuňte ramínko a je hotovo.

© 2007-2024 Maminet.cz, všechna práva vyhrazena, veškeré informace zde uvedené jsou bez záruk