Úvod > Články > Rady, tipy, návody > Rady a tipy, které v domácnosti jistě oceníte

Rady a tipy, které v domácnosti jistě oceníte

1. Otravné mušky

Ať už ty malé mušky či muňky v květináčích nazýváte jakkoliv, zaručeně se shodneme na tom, že jsou opravdu otravné. Zatočte s nimi jednou provždy a to pomocí černého čaje. Ten vyluhovaný rozsypte na hlínu v květináči a uvidíte, že mušky se rychle přestěhují k sousedům.

2. Zašlý koberec

Říkáte si, že barva vašeho koberce bývávala mnohem sytější a hezčí? Pak ji zkuste obnovit pomocí hadru, aviváže a soli. Sůl rozpusťte v aviváži, ve které namočte hadr, a tím začněte drhnout koberec.

3. Žvýkačka na oblečení

Často si sedáme ani nevíme kam, a tak pozůstatky smůly a žvýkačky na oblečení nejsou nic neobvyklého. Stačí ale tričko, kalhoty či mikinu dát na noc do mrazáku a ráno žvýkačku hravě seškrábnete.

4. Zbavte se zápachu

Zapomeňte na předražené osvěžovače vzduchu a raději si připravte svůj vlastní. Potřebovat budete pouze vodu a jedlou sůl. Ingredience smíchejte a směs poté umístěte kamkoliv, a to ať už se potřebujete zbavit zápachu v ledničce, na záchodě či v pokoji.

5. Není zlato jako zlato

I zlato postupem času ztrácí svůj lesk. Vyzkoušet můžete navlhčený odličovací tampon s trochou prášku do pečiva. Sami uvidíte, že zašlý vzhled vašich zlatých náušnic, prstýnku či náramku bude pryč. A pokud přeci jen ne, potom vyměňte prášek do pečiva za cigaretový popel.

6. Ucpaný dřez

Naším dřezem často protečou všemožné zbytky jídla, které nás dokážou pěkně potrápit. Řešením jsou nejrůznější čisticí prostředky, které ale můžeme jednoduše vyměnit za prášek do pečiva. Ten nasypte do výlevky a po pár minutách ho zalijte vařící vodou.

7. Vodní kámen

Také nenávidíte vodní kámen ve vaší tolik oblíbené varné konvice? Bez této novodobé vymoženosti byste ranní kávu nikdy neměli během pár minut. Odměňte se tak vaší rychlovarné konvici a zbavte jí vodního kamene pomocí 1 dcl octa a vody. Po deseti minutách konvici pořádně vypláchněte.

8. Skvrna od oleje

Mastné fleky jsou snad noční můrou každé ženy. Příště až vám olej začne prskat na zeď či oblečení, vyzkoušejte na skvrnu použít křídu. Pokud však chcete, aby olej neprskal vůbec, pak přidejte do oleje trochu soli.

9. Cín, plech, porcelán, stříbro

Ať už máte jakékoliv předměty z cínu a plechu, umyjte tyto předměty v bramborové šťávě. Sami uvidíte, že budou jako nové. Starý porcelán zas obnovíte díky směsi křídy a vody a na zašlé stříbro vám postačí kyselé mléko.

10. Dřevěné nádobí

Bohužel se nám po čase většina dřevěných vařeček a prkének častým používáním zbarví do nelichotivých barev. Stačí však použít ocet nebo citronovou šťávu a uvidíte, že přes noc bude vše dřevěné jako nové.

11. Lesklé skleničky

Čekáte návštěvu a již teď máte hrůzu z vašich matných skleniček? Nezoufejte, postačí vám trocha citronové vody, ve které skleničky omyjete. Lesk jim tak vrátíte během pár minut.

Nakonec pár rad do kuchyně, které při vaření jistě oceníte ...

Rychlá jíška

Zdá-li se vám omáčka stále řídká, pak ji zkuste zahustit kostkou másla. Tu obalte v hladké mouce a přidejte do omáčky. Čím větší kostku másla použijete, tím více hustší omáčka bude.

Křupavá kůrčička

Pro křupavou a zlatavou kůrčičku potřete kuře mlékem. Kůže dostane zajímavou chuť a vytvoří krustu. Pokud vás zas ovšem v kuchyni trápí tvrdé maso, pak ho polijte troškou piva nebo vína.

Dokonalé knedlíky

Rozvařený knedlík je raz dva. Zabraňte tomu přidáním trošky hladké mouky. Ta zajistí, že knedlík po uvaření zůstane pěkně nadýchaný.

© 2007-2024 Maminet.cz, všechna práva vyhrazena, veškeré informace zde uvedené jsou bez záruk